HTML

A programozó legjobban a káromkodás nyelvét ismeri

"Mondta apám, legyek disznópásztor! De én, szófogadatlan..."

Friss topikok

  • programozoblog: Ave, Joe! Meglehet, de ez nem az a rendszer. Az "MVH rendszerben" vannak ugyan bizonylatok, de nin... (2009.09.27. 09:04) A rendszerszervező diszkrét bája

Linkblog

A rendszerszervező diszkrét bája

2009.09.26. 17:07 :: programozoblog

Szombat, gyönyörű nap! Még jó, hogy tegnap előre dolgoztam mára. (Igen, mára...) Ezt az előnyt sikerült a mai áldozatos, megfeszített munkával ledolgoznom. Remek. A tervezett 2-3 órai melóból alig valamivel több, mint 8 óra lett...

Tulajdonképpen el kéne tiltani minden programszervezőt a hivatása gyakorlásától, akinek nincs 2-3 éves programozói gyakorlata és évi pár száz aktívan átprogramozott órája. Mert mit tesz az ilyen programszervező? (Konkrétan az enyém, nevezzük R.-nek.) Lazán leírja a feladatjegyzékben, hogy X táblában módosul az elsődleges kulcs, az eddigi mezőkhöz hozzá jön még egy sorszám(!), ami, természetesen, az eddigi rekordoknál mindenütt 1 lesz, de mostantól lehet ennél több is, és - most jön a lényeg - legyek szíves átnézni a Magyar Vízfejű Hivatal számára készült rendszert (továbbiakban, röviden: MVH rendszer), hogy nem okoz-e netántán ez zavart valahol, és persze, ha igen, akkor javítsam.

Csak hogy tisztában legyünk a helyzettel: Azért dolgozom ma is (és fogok holnap is), hogy valamilyen csodával határos módon tartani tudjuk az MVH által kikövetelt képtelen határidőt. Az MVH rendszere aprócska kis program, alig valamivel kevesebb, mint 500 menüpontból áll, cirka 2700 objektum, meg se saccolom, hány programsor. Ezt nézzem, át, hogy hol...? Józan ész szerint, tekintve, hogy a tábla eddigi 1:1 -es kapcsolódása 1:N -es típusúvá változott, ez mindenütt probléma lehet, ahol használjuk.

Hogy konkrétan hol használjuk, és hol lehet ténylegesen probléma... öhm, az erre való rámutatást én bíz a szervezőtől várnám. Nem én írtam egyedül az egész rendszert, szóval... honnan tudjam? Így viszont indítok egy globális keresést a rendszerben. Az eredménye: 2100 hivatkozás az adott táblára, de hál'Istennek csak alig 113 objektumban. Ezeket egyenként átnyálazni, visszafejteni, kideríteni, hogy a változás probléma-e számára vagy sem, ha igen, javíteni... végül is csak 6 óra munkába került.

Végül is, olcsón megúsztam, mi bajom van...? Ez a szombat se veszett kárba a semmittevés miatt, munkával dícsérhettem Isten szent napját, hallelúja, nem igaz? Ami mégis picit zavarja az örömömet, az talán az, hogy biztosan tudom: R. ezt a melót max. fél órásnak gondolta. Én viszont kezdem picit csapágyasnak érezni magam.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://programozoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr341408923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

avejoe · http://ostobacsajok.blog.hu/2008/04/14/avejoe_szuletese_es_megdicsoulese 2009.09.26. 23:05:27

jabocs. Azt azé ne felejcsük el, hogy a rendszerben minden le van programozva párhuzamosan 200 példányban... lásd pl. bizonylatok xml forrásai ;)

programozoblog 2009.09.27. 09:04:47

Ave, Joe! Meglehet, de ez nem az a rendszer. Az "MVH rendszerben" vannak ugyan bizonylatok, de nincs XML. Számottevő redundanciát pedig nem is lett volna időnk bele programozni. ;)
süti beállítások módosítása